BIKAN
 
Resor med mervärde Upplevelser för alla

Vi åker till klassiska skidorter i Frankrike, Italien och Österrike .
Snösäkert och med allt för utförsåkning och längdskidåkning.
 
Upplevelseresor - Start  

Reserapport från Schladming 2007-01-29 - 31

På väg mot Schladming, Österrike, söndagen den 28 januari, tog jag en fika på vårt favoritlunchställe strax innan gränsen till Österrike.

Här har vi stannat för lunch på alla våra resor sedan 2001. Det är alltid lika trevligt att få återse de snöklädda bergen.

 

 
 

Skidresor

Reseberättelser
Vandringsresor
Cykelresor
Vinresor
 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi var några stycken som tyckte att snön var trevligare inifrån med en rykande gulaschsoppa på bordet.

 

Eftermiddagen ägnade jag åt att besöka våra hotell för att kolla så att allt skall funka när vi kommer ner.

 

Natten till måndagen hade det snöat och det snöade sedan större delen av dagen. Inte mycket folk i backen men en hel del nysnö. Riktigt bra utförsåkning även om inte sikten var den bästa.

 

 

 

   

   

Tisdagen bjöd på betydligt bättre väder. När jag slog upp mina blå möttes jag av en imponerande syn. Från mitt fönster såg jag Dachstein massivet i morgonsolen, man kan vakna med sämre utsikt.

Det blev till att äta frukost så fort som möjligt och sedan ta nya gondolen upp på berget. "Golden Jet" är årets stora nyhet i Schladming. Med denna jätteinvestering har man nu två gondoler som matar upp på berget. Förhoppningsvis skall morgonköerna nu vara ett minne blott.

Vilken underbar känsla att närma sig
toppen och se solen stråla fram mellan de snöklädda granarna. Det var skillnad mot gårdagen då det blåste lite snålt och snön föll så att man var tvungen att gömma sig innanför plastbubblan.

Hauser Kaiblings kabin är också gul och börjar i kanten till gröna åkrar. Det är ca 8 km mellan denna dalstationen och där jag började på morgonen.

Det är kanske förvånande att man kan ha bra underlag ända ner i dalen. Norrslutningar, bra snökanonkapacitet och ett gräsunderlag är förklaringen.

Vilken kontrast att komma tillbaka till backarna från igår. Då var det grått och platt, nu badar de i eftermiddagssolen.

Dagen avslutades med ett par åk i Planai's huvudbacke. Även om där åkt mycket folk under dagen var den i fint skick. Synd att benen blir så trötta...

Totalt fick jag ihop nästan 10 000 fallhöjdsmeter och två raster mellan 9 och 3, inte så dåligt för en gammal gubbe.

I dag var också den stora dagen för Schladmings kvällsslalom i världskuppen. 50 000 åskådare på plats i backen och ett riktigt hålligång på stan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vem kan motstå ett morgonåk i en pist som som ligger nypreparerad i solskenet och som dessutom heter "Die Schönfahrerpiste"

Snön var helt fantastisk, kall och torr och det blev fin åkning hela dagen i såväl välpreparerade pister som off pist. Jag började på Planai, berget ovanför stan och åkte igenom backarna och liftarna där. Alla liftar var i gång och i stort sett all backar var öppna. Pisterna var över lag väldigt bra - inte en sten på hela dagen.

En del säger att det inte går att åka off pist i Schladming - då har de åkt med fel resa!

Planai hänger ihop med Hauser Kaibling med liftar ganska högt upp i backarna. Det passade bra att åka över dit efter några timmar i Planai. Hauser Kaibling ligger längst österut bland de 4 sammanbundna bergen.

De var inget fel på snön där heller. Breda väl preparerade pister.

Det var full fart på byggnationen redan i måndags och vår vanliga parkeringsplats vid liften var på väg att förvandlas till målområde. Hela stan var fylld av gatustånd, de flesta med ölkranar, och det var folk över allt.

 

 

 

   

Onsdagen 2007-01-31

Ny dag - nya berg - nya backar - men samma underbara sol som lyser mellan granarna.

I dag var det dags att kolla de två återstående bergen Hochwurzen och Reiteralm. Eftersom jag bara hade en halv dag på mig fuskade jag lite och körde bil högt upp på Hochwurzen, på så vis slapp jag åka samma backar en gång till på hemvägen.

Jag fick också glädjen att vara bland de första i stolliften till toppen och kunde bränna ett antal snabba åk på nypreparerade pister innan det började fylla på med folk.

Här skulle man varit i går! Nu var det lite uppåkt men fin kallsnö - man föll mjukt.

Pisten ned till den västra dalstationen var lika fin som alla andra. Nu var jag återigen en dryg halvmil bort från startpunkten och det var dags att vända.

Min slutsats från besöket blir att Schladming är en snösäker ort med goda förhållanden för så väl familjeskidåkning som mer avancerad utförsåkning.

Efter att ha åkt igenom systemet på Hochwurzen bar det av bort till Reiteralm. Än en gång kunde jag konstatera att backen var bra ända ner i dalen. Det är också roligt att se att det som för några år sedan mest var en smal transport genom skogen nu till stora delar har byggts ut till riktigt bra pist.

<- Här ser man backarna i Reiteralm framför sig.

Efter att ha åkt i lössnön och blivit trött passade det bra med ett njutningsåk i favoritpisten och en stärkande gulachsoppa.

Man kan med fördel ta bussen hit på morgonen för att sedan ha 3-4 berg att åka på under dagen. Att åka bergen från väster till öster är betydligt bättre än andra riktningen. Nästan inga tråkiga transportsträckor och bara snabba moderna liftar.

Jag slutade redan vid lunchtid. Inte så dumt med ski in/ski out parkering på mellanstationen. Då gick det fort att komma till duschen. Sen var det till att snabbt packa mina saker för att köra vidare mot Belgrad och en dryg veckas arbete. Skidorna fick dock stå kvar hos Reinhard på Michlbauer dit jag skulle komma tillbaka om en dryg vecka.

 

Håkan Landberg

   

Alla bilder i denna reseberättelse är tagna på plats i Schladming av författaren och under de aktuella dagarna. De är tagna med en liten fickkamera.

Dessa sidor kan (förhoppningsvis, det brukar oftast funka) skrivas ut om du väljer liggande utskrift under "Arkiv"; "Skriv ut..."